Merhaba, Hoşgeldin!

VSRO.org, Silkroad Online, Knight Online, Metin2 ve diğer çevrimiçi oyunlar için öncü bir yardım ve geliştirme platformudur. Misyonumuz, bilgi ve deneyim sahibi bireyleri, bilgiye ihtiyaç duyanlarla bir araya getirerek, zengin bir etkileşim ortamı yaratmak ve farklı bakış açılarını birleştirmektir. Topluluğumuzda güçlü bir işbirliği ve öğrenme kültürü oluşturarak, herkesin değerli katkılarda bulunmasını sağlıyoruz.

Sohbet Muhabbet 2025'e girmeden önce Silkroad Online mı yoksa Knight Online mı?

AleriyaSama

VArcane Family
.
Web sitesi
www.vsro.org
Türk Lirası
222.00₺

Herkese Merhaba!

Sohbet muhabbet olsun bir yandan da gerçekten oturup bir düşünmek gerektiğini düşündüğüm bir konu hakkında sohbet edelim istedim. Güncel olarak Knight Online tarafıyla az da olsa uğraşıyorum bu uğraşlarım da @hanibal67 ve @nxwile ile çok yeni şeyler öğrendim ve Knight Online tarafında gerçekten çok farklı izlenimler gördüm lakin yıllarca VSRO tarafıyla uğraşsam da bu konuyu hep bir herkesle derinlemesine konuşmak istemişimdir. Şimdi öncelikle Knight tarafında benim incelediğim kısımları dile getirmek istiyorum. Silkroad tarafında zaten yıllardır bildiğimiz şeyler olduğu için silkroad tarafına çok dile getirmeyeceğim ama Knight tarafıyla bahsederken SRO tarafını da ele alacağım.

Not : Bu değerlendirmelerim kişiseldir lütfen yargılamayın :)

Knight

- Veritabanı --> Herhalde çektiğim çileyi benden çok @TALENT ve @Thor (Rüzgar hocam ve Coşkun hocam) biliyordur dbo.ITEM tablosu gerçekten o kadar karışık ki ilk başta bu işin içinden nasıl çıkacağımı pek anlayamamıştım aynı şekilde dbo.K_MONSTER , dbo.K_NPCPOS gibi tablolardaki ID girişleri karışıktı ve VSRO'daki gibi ID sırası düzgün değildi ondan pek hoşlanmamıştım lakin çok yüzeysel ve neyin nerede olduğunu rahatça anlayabileceğimiz bir veritabanı yapısı var tek sıkıntı güncel olarak paylaşılan veritabanları ya isteyerek karıştırılmış ya da genel olarak bu dbo.ITEM tablosu gibi tablolar genellikle karışıktı. (Genel ISRO ve SRO tarafını ele almak gerekirse SRO tarafının veritabanı daha iyi diyebilirim.)

- Source --> Oyunun kaynak kodu zamanında sızdırıldığından dolayı ister istemez bu kaynak kodlarına erişim mevcut kaynak kodları üzerinden VSRO tarafında düzenleyemediğimiz şeyleri burada "C++" ve "ASM" olmak üzere bilgisi olanların gerçekten güzel bir şekilde ilerleyebileceğini düşünüyorum benim olmadığı maalesef çok bir bilgim olmadığı için ancak inceleyebiliyorum. Ama tekrardan söylemek gerekirse kaynak kodu olduğu için oyunun güzel şeyler yapılabilir. (VSRO tarafında bu olmadığı için bizim için değerli bir şey)

- Hile/Third Party Tool (TPT): Knight tarafınında hem kaynak kodunun olması hem de oyun içerisinde bug yoğunluğundan ötürü 2004 yılında çıkan bir oyun içerisinde 2025'e gelmemize rağmen çok fazla hile mevcut private serverlar tarafından %90 - %95 (Lütfen orana takılmayın) engellenebilen bir sistemin orjinal oyunda hala engellenmesine anlam veremiyorum pek genel olarak hileler SRO tarafındaki BOT yapısına benzese bile BOT yapısının üstüne çok rahatlıkla çıkacak şeyler mevcut. Örneğin : Yürüyerek skill atmak , duvarlardan geçerek vurmak gibi gibi kısaca bizim NAVMESH yapısı al aşağı çeken bir sistem ondan dolayı bu hile problemi başlı başına bir sıkıntı knight için ve benim açıkçası oturup bir test serverı açmamamın en büyük sebeplerinden biri diyebilirim çünkü ACS (Anti-Cheat Software) oyun içerisindeki en büyük etken olduğunu düşünüyorum. (VSRO tarafında BOT tarafını herhangi bir yorum yapmayacağım çünkü artık BOT kullanımı artık herkes tarafından okaylenmiş bir şey olduğundan dolayı bir şey demeye gerek yok.)

- Oyun içi etkinlikler : Oynadığım private serverlar ve yıllardır oynadığım orjinal oyun yönünden düşünürsek çok güzel etkinlikler var örnek vermek gerekirse JR (Juraid Mountain) , BDW (Border Defence War) , Chaos , FT (Forgetton Temple) , Delos Savaşı , Knight Royale , Rift (Daha saymadığım etkinlikler vardır) gibi gibi etkinlikler mevcut ve gerçekten bu etkinliklerle oyun çok güzel ve keyifli bir şekilde içine çekiyor ve playerları gerçekten daha çok aktif tutan etkinlikler ayrıca private serverlarda genel olarak olmazsa olmaz "Collection Race" (CR) etkinlikleri gerçekten çok hoşuma gidiyor hem oyuncu ister istemez bu etkinliklerle beraber oyunda monotonlaşmıyor sırf Farm ya da Colony Zone (CZ) içerisinde PK veya Farm yapmıyor ondan dolayı bu aktiflik olarak Knight'ı çok öne çıkardığını düşünüyorum. ( SRO tarafında belirli Eventler var ama açıkçası ben SRO oynarken genellikle o etkinliklere çok katılmıyorum çünkü çok bir keyif veya heyecan katmamaktaydı onun yerine gidip 20 dakika daha farm ya da kervan çekilse daha çok gelir elde edilebilir.)

- Pazar ve Oyun Piyasası: Knight tarafında gerçekten eşya fiyatları genel olarak olsun pazar aktifliği olsun ben daha bu kadar canlı bir ekosistem genel olarak görmedim herkes hem çok aktif ve gerçekten oyunun kalbi olan ekosistemi böyle olan bir oyun görmedim diyebilirim. Hem USKO hem Private Serverlar için konuşuyorum bu olayı çünkü gerçekten hem gece gündüz aktif bir pazarcılar var hem de fiyatlar hakkında konuşmaya zaten gerek yok. (SRO tarafında güzel olan kısım ise "Global Chat" pazar mevzusunu bütün serverda herkesin görebilmesi bir tık oyunun piyasasına katkı sağlıyor lakin bir knight olamaz benim gözümde.)

- Grafik : SRO > Knight

- F10 / Power Up Store (PUS) : Bunu gerçekten yıllardır düşünüyorum öncelikle SRO tarafı hakkında yazmak istiyorum. Genel olarak Premium , Toplama ve Saldırı petleri , Avatar , Scrollar ve Extralar genel olarak alınan şeyler ki zaten bir çok sunucuda da "Starter Pack" olarak verilmektedir genel olarak SRO tarafında alabileceğimiz genel şeyler bu şekilde genel olarak hepimizin aşina olduğu şeyler bunlar fiyat olarak çok bir bilgi veremiyorum bu konu da zaten az çok fiyat bilgisini hesaplarsınız diye düşünüyorum ben yine de minik çaplı örnek vermek isterim. Premium 225 - 300 Silk arası , Dress (Hat , Attach , Kıyafet) : 250 - 350 arası diyelim , Toplama Peti ve Saldırı Peti 280 - 400 arası diyelim , Reverse (11) 15 - 20 yani genel olarak en ucuz "770 silk" en pahalı "1070" diyelim (Fiyatlara takılmayın örnek verdim.) Yani çok TRSRO için X siteden 1100 silk (650₺) yazıyordu onu ele alarak yazıyorum 650₺ tutuyor. Şimdi Ko tarafı hakkında konuşacağım öncelikle farm yapan birisi mantıken premium alması lazım o da "DC Pre: 975₺" , Peri alması lazım oto loot için "325₺" , Aynı şekilde kıyafeti filan olsun SRO'daki gibi derken onlarda nerden baksanız 1600 Cash "650₺" diyelim (Varsayım) , "1950₺" yani nerdeyse 2.5 - 3 katı fiyat farkı var bu private serverlar içinde neredeyse "1000 - 1500₺" arasında değişmekte ondan dolayı Knight fiyat konusunda bir tık daha pahalı diyebilirim lakin ISRO tarafı için bakacak olursak "1100 Silk , 3500₺" ondan dolayı onu çok ele almıyorum.

Yani genel olarak böyle yüzeysel bir değerlendirme yapmak istedim birlikte bu konu hakkında konuşalım isterim bu konu altından mesaj atabilirsiniz :)

Please, Giriş yap or Kayıt ol to view quote content!
Hocam ilk defa uğraştığım için tek tek araştırıyorum her detayını özellikle lua tarafıni baya bir düzelttim ayrıca veritabanı kısmında upgrade kısımları zaten çoğu düzeltildi bakalım araştırıyorum her geçen gün

@AleriyaSama Hocam eline kolunuza sağlık ben sizin knight online db kısmı new_upgrade(alchemy) kısmının baştan yazılmasıyla alakalı çok uğraştığınızı ve karmaşıklığı yüzünden kaç gecelerinizi uykusuz geçirdiğinizi bilirim değerli emekleriniz için saolun var olun :)

Merhaba @AleriyaSama Mert hocam! 😊

Yazdıklarını büyük bir keyifle okudum. Çok başarılı bir yazı bu konuda tebriklerimi lütfen kabul edin hocam ve yazınızda bana da yer verdiğiniz için teşekkür ederim.Knight Online ve Silkroad Online gibi oyunlar üzerinden yıllar boyunca biriken deneyimlerini paylaşman gerçekten etkileyici. Her iki oyunun da kendine has artıları ve eksileri olduğu çok açık, ama senin analizlerin hem teknik hem de oyun içi dinamikler açısından oldukça detaylı ve ilgi çekici.Bazı değindiğiniz noktalara ufak yorumlarımı eklemek isterim hocam müsadeniz olursa;

1. Veritabanı Karmaşıklığı

Knight Online veritabanı konusundaki tespitlerin çok doğru. dbo.ITEM ve diğer tabloların karmaşıklığı yeni başlayanlar için gerçekten zorluk yaratabiliyor. Ama bu yapı, biraz alıştıktan sonra aslında ne kadar esnek ve kapsamlı olduğunu gösteriyor. Silkroad tarafında ise ID düzeni ve tablolardaki mantık biraz daha kullanıcı dostu diyebiliriz. Ancak senin de belirttiğin gibi, Knight tarafında paylaşılmış veritabanlarının karışıklığı bir başka engel ve kullanıcı dostu olduğunu çok söyleyemem. 🙈

2. Kaynak Kodların Erişimi

Knight Online’ın kaynak kodlarına erişimin olması, gerçekten oyunun özelleştirilmesinde büyük avantaj sağlıyor. Ancak bu avantajın tam anlamıyla kullanılabilmesi için geliştirici tarafında C++ ve ASM bilgisinin olması şart. Burada fark ettiğim nokta, Knight tarafı bu konuda çok daha özgürce geliştirilebilirken, Silkroad tarafında bu esneklik yok. Bu nedenle Knight, teknik bilgisi olan geliştiriciler için daha yaratıcı bir alan bana göre tabi ki.

3. Hile Sorunları

Hile konusu kesinlikle Knight Online’ın en büyük sorunlarından biri. Bazı geliştirici arkadaşlarımın Private serverları bu konuda daha iyi bir performans sergilese de, çoğu private server ve orijinal oyundaki bu eksiklik gerçekten düşündürücü ve önüne geçilemeyen bir durum. Silkroad’daki BOT kullanımı ise artık normalleştiği için oyuncular tarafından çok fazla eleştirilmiyor. Ancak Knight tarafındaki yürüyerek skill atmak veya duvarlardan geçmek gibi şeyler, oyunun temel mekaniklerini bozuyor ve keyfi kaçırıyor.

4. Oyun İçi Etkinlikler

Knight Online etkinlikleri konusunda gerçekten çok başarılı. Saydığın etkinlikler, oyuncuları sürekli aktif tutacak kadar keyifli ve çeşitli. Silkroad tarafındaki etkinlikler ise daha az heyecan verici ve genellikle oyuncuların ana oyun döngüsünü bırakıp katılmasını gerektirmiyor. Özellikle CR etkinlikleri, oyuncuların monotonlaşmasını engelleyen güzel bir detay.Lakin Silkroad tarafında da güzel etkinlikler çıkarılabilicek bir yapı mevcut ve sadece biraz hayal gücü ve programlama bilgisi gerektiriyor.

5. Pazar ve Ekosistem

Knight Online’ın oyun içi ekonomisi gerçekten müthiş bir dengeye sahip. Özellikle gece gündüz aktif olan pazarcılar bu oyunun sosyal yapısını daha da güçlendiriyor. Silkroad’daki Global Chat özelliği, ticaret açısından güzel bir detay olsa da, Knight’ın pazar ekosistemindeki canlılık düzeyine ulaşamıyor.Yine de ben Silkroad tarafında çözülemeyecek bir eksiklik olarak görmüyorum hala...

6. Grafik

Bu konuda kesinlikle haklısın bence de Silkroad > Knight. Silkroad’un görselleri, özellikle atmosfer yaratmada, Knight Online’a göre daha başarılı.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.Keyifli
Please, Giriş yap or Kayıt ol to view URLs content!
.:giggle:🙈

Hocam birebir benzer içerik olarak yazmışız yani bu tarz konular hakkında yorumlaşmak bile güzel oluyor belki bu konudan esinlenerek Silkroad tarafını Knight'daki Event sistemine benzer bir event sistemi yapmayı çalışan olur belki bu arada eklemeyi unuttum

7. UIF : Knight'ın UIF sistemi > Silkroad bence :D

Knight Online'da Koxp Sayesinde 18'lik Fire Mage yeteneğiyle art arda 5 beceri kullanabiliyorduk; gerçekten güzel günlerdi. MSN üzerinden arkadaşlarla konuşurken, oyunda bow ile Alt+Tab yaptığımızda karakter otomatik olarak yaratıklara saldırıyordu. Koxp, o dönemde oyuna farklı bir eğlence katıyordu. Bir seferinde bir oyuncu, tam 15 karakter açarak koxp ile GM’i öldürmeyi başarmıştı; işler o kadar çığırından çıkmıştı ki Amerikalı yapımcılar koxp'u engellemeye çalışsalar da sonunda pes ettiler ve oyunu Türkler'e bıraktılar.

Türkler oyunu devraldıktan sonra koxp sistemini paralı hale getirdiler, ancak belirli sınırlarla kontrol altında tuttular. Silkroad’daki phBot benzeri bir sistem oluşturdular. Bu sistem sayesinde, kendi yazılımları dışında herhangi bir programın açılması durumunda bunu hile olarak algılayarak oyuncunun banlanma ihtimalini artırdılar. Böylece koxp kullanımı sınırlandırıldı, ancak yine de resmi olarak belirli bir ücret karşılığında satılmaya devam etti.

Türk Knight Online sunucularına gelirsek, okçu ve Mage karakterlerinin öne çıktığı sunucularda genellikle PK (Player Kill) yapılıyordu. Bunun dışında, çok fazla etkinlik içeren sunucular görmedim; genellikle 3 ana etkinlik vardı ama adları şu an aklıma gelmiyor. Para kazanma açısından bakıldığında, Knight Online'ın özel sunucularının (private server) Silkroad kadar kazanç sağladığını düşünmüyorum. Ancak Knight Online’ın orijinal sunucularında çok büyük miktarlarda para dönüyordu. Öyle ki, değerli bir itemin en kötüsü bile yaklaşık 25 bin TL civarında satılabiliyordu ve bu tür alışverişler pazar yerlerinde sıkça görülüyordu.

Hile olayı gerçekten oyunu mahveden bir tehditti şu Knight için Silkroad tarafından da Gold Bot ve Aşırı zor seviye atlama olayı bitirdi oyunu gerçekten göz önünde bulundurunca her ikiside aslında illegal sebeplerden ötürü bu kadar geriye düştü.

Geri
Üst Alt